Kindertolk®

Hoe verander ik het gedrag van mijn kind?

Ieder kind heeft zijn eigen eigenaardigheden. Samen vorm je een team om je kind zo te begeleiden dat hij op een gegeven moment op eigen benen kan staan. Onderweg krijgt iedereen te maken met moeilijkheden. Of hij slaapt niet door, wil niet eten, is misschien wel erg driftig. Ook als je kind last heeft van oor-, keel- of oogontstekingen, een allergie of eczeem heeft, of problemen ervaart met schrijven, dyslectisch is of faalangstig kan een kindertolktraject iets voor jou zijn. Luisteren, eerlijk zijn, sociaal zijn, vrij willen zijn, op latere leeftijd in bed plassen. Allemaal voorbeelden waar je met je kind tegenaan kan lopen. Herken je hier je kind in en wil je er mee aan de slag dan ben je van harte welkom voor een oriënterend gesprek bij mij thuis of via de telefoon.

Kinderen laten een puzzelstuk zien van je eigen leven. Er zijn talenten die hebben mogen groeien en er zijn eigenschappen die onderontwikkeld zijn gebleven. Door alles wat je hebt meegemaakt, heb je patronen ontwikkeld die maken dat het talent dat nog in je zit, niet kan groeien. Het is een overlevingsstrategie geworden. Je kind laat zien waar je aandacht voor mag hebben.

De appelboom
Het is te vergelijken met een appelboom. Jij bent de appelboom en je kind is de appel. Als deze appel ongezond is, ga je ervoor zorgen dat de appelboom voldoende voeding krijgt, niet te nat of te droog staat en voldoende zonlicht krijgt. Kortom; je zorgt ervoor dat de boom ideale omstandigheden krijgt om zijn appels goed te laten ontwikkelen. Je pakt het probleem aan bij de oorzaak.
Vaak ligt deze oorzaak in je kindertijd. Je hebt bijvoorbeeld als kind geleerd dat als je verdrietig was, dit niet gewaardeerd werd. Je leerde sterk te zijn en je aan te passen. Het ‘verdrietige’ kind in jou mocht er niet meer zijn. Nu heb je zelf een kind en het ‘toeval’ wil, dat dit een heel verdrietig kind is. Dit kind vertegenwoordigt jouw verdrietige innerlijke kind dat graag gehoord en gezien wil worden. Als jij als ouder nu dit verdriet in jezelf toe gaat staan, zal je kind dit niet meer aan jou hoeven te spiegelen. Jij neemt je eigen verantwoording. Je kind verandert en zal ander gedrag laten zien. Je kind spiegelt je altijd, de leeftijd maakt niet uit.

child-856132_1280

Een ander voorbeeld
Jasper (2 jaar) is erg driftig. Hij gooit zich regelmatig op de grond en is boos vanuit zijn tenen. Moeder is erg zorgzaam en wil voorkomen dat dit gebeurt, dus doet ze heel erg haar best om goed in te spelen op Jasper, zodat hij zich niet op de grond gooit. Als dat wel gebeurt, raakt moeder in paniek. Moeder vertelde letterlijk: “Jasper gaat alle grenzen over. Hij moet en zal zijn zin krijgen.”

Vertaling
In de vertaling van het hele verhaal, kon ik teruggeven aan moeder: “Ik ga alle grenzen over. Ik moet en zal mijn zin krijgen.” Het kwartje viel met behulp van de vertaling van de andere zinnen. De puzzel kon compleet worden gemaakt. Door alles goed te willen doen ging ze haar eigen grenzen continu over. Ze wilde het iedereen naar de zin maken.

Moeder had na het consult helder welke kwaliteiten van haar ontwikkeld mochten worden. Ze kwam weer in contact met haar gevoel, met het pure kindje in haar. Moeder leert, met vallen en opstaan, respectvol nee zeggen, zodat ze niet over haar eigen grenzen gaat. Ze leert ook dat de dingen niet perse op haar manier hoeven te gaan. Verder heeft ze een aantal keer een oefening gedaan om haar boosheid van binnen los te laten.

Verandering in gedrag
Na 2 maanden is het gedrag van Jasper veel milder geworden. Hij is zeker wel eens boos, maar de driftaanvallen komen niet meer voor. Moeder gaf in de evaluatie aan het gevoel te hebben, dat ze steeds relaxter werd en dat ze nu veel meer kon genieten van Jasper.

Kinderen met ADHD, autisme, PDD-NOS of een andere diagnose, zijn kinderen waarvoor het kindertolken uitermate geschikt is. Ze laten door uitvergroot gedrag zien welk puzzelstuk gezien mag worden!

In de post-HBO opleiding heb ik geleerd om  via de PresentChild methode, ontwikkeld door Janita Venema, een passende vertaling te maken. Meer informatie is te vinden op PresentChild.nl

 puzzelstukhorizontaal